Rent

Central Istria / House No. 1213

Porec area / Comercial No. 1246

More

 

news

Istra cijenama ne zaostaje za Francuskom


Među definitivno najskupljima je južna Francuska gdje se cijene kuća penju i do 15 milijuna eura. No i hrvatski Jadran po cijenama već spada među

More

Nekretnine u Istri poskupljuju već 16 godina


CIJENE STANOVA I KUĆA NA POLUOTOKU OD 20 DO 30 POSTO VIŠE NEGO LANI Suprotno nekim očekivanjima o stagnaciji, a potom i padu cijena manje kvalit

More

The New York Times preporučuje kupnju kuća u Istri


WASHINGTON - Američki The New York Times u svom turističkom prilogu "Escapes" u petak preporučuje svojim čitateljima, koji traže kuću za odmor u

More

Nekretnine: Svi zahtjevi stranaca riješit će se do jeseni


Hrvatska ne ubrzava samo zahtjeve mađarskih državljana za kupnju nekretnina u Hrvatskoj nego i rješavanje zahtjeva drugih državljana EU, potvrđen

More

Archive

  
U 577 slučajeva vlasnici tvrtki su stranci, od kojih dvije trećine Talijani, ali samo su 83 tvrtke potpisale pravila poslovanja za promet nekretninama.

U Istri je krajem 2006. registrirano 813 tvrtki čija je djelatnost prodaja nekretnina, gotovo 300 više nego godinu dana ranije. U 577 slučajeva njihovi su vlasnici stranci, od kojih dvije trećine Talijani, ali samo su 83 tvrtke potpisale pravila poslovanja za promet nekretninama.

Konstatacija da i dalje, usprkos liberalizaciji tržišta, sve više stranaca kupuje nekretnine preko tvrtki, o čemu smo već pisali, dobila je svoju potvrdu prikupljenim podacima u Županijskoj komori Hrvatske gospodarske komore.

Analizirajući osnovane tvrtke viša stručna suradnica za trgovinu u HGK-u Lovorka Ropac utvrdila je da je do kraja 2006. u Istri registrirano 813 poduzeća čija je djelatnost prodaja nekretnina. Godinu dana prije bilo ih je 528.

'U našoj su komori samo 83 tvrtke potpisale pravila poslovanja za promet nekretninama. Moglo bi se reći da su to prave agencije za promet nekretninama, dok su ostale tvrtke vjerojatno osnovane za kupnju pojedinih kuća ili stanova', kaže Ropac.

Analizom HGK-a utvrđeno je, naime, da su vlasnici 577 tvrtki koje u svojoj djelatnosti imaju promet nekretninama stranci, a više od dvije trećine ih je u vlasništvu talijanskih državljana.

Nered na tržištu

Ovakvo stanje u djelatnosti prodaje nekretnina direktna je posljedica nereda na tržištu, a donošenje Zakona o posredovanju u prodaji nekretnina, koji bi trebao normirati uvjete za osnivanje agencija, polaganje ispita i dobivanje licenci za djelatnike te regulirati postupke prodaje, već se godinama priprema.

Pri Hrvatskoj gospodarskoj komori osnovano je Udruženje za poslovanja nekretninama koje bi trebalo 'progurati' donošenje zakona te sa sličnim asocijacijama i nadležnim ministarstvima donijeti strategiju korištenja nekretnina koja je, posebno pred ulaskom Hrvatske u EU, itekako potrebna.

Od 25. srpnja prošle godine stranci za kupnju nekretnina više ne moraju tražiti dopuštenje Ministarstva vanjskih poslova, već samo Ministarstva pravosuđa, koje je i dosad sudjelovalo u tom postupku. Uz to, uveden je reciprocitet i za državljane Italije, tako da su se i oni pridružili onima iz praktički cijele Europske unije, osim Slovenije, koji u Hrvatskoj mogu neposredno kupovati nekretnine.

Duga čekanja na rješavanje zahtjeva

Nakon što je postupak skraćen za jednu instancu Ministarstvo pravosuđa je od Ministarstva vanjskih poslova preuzelo 4.800 zaostalih zahtjeva stranaca za kupnju nekretnina, među kojima i one iz 2000. godine. Na rješavanje se i dalje puno čeka pa se stranci radije odlučuju za kupnju preko tvrtki koje osnivaju u Hrvatskoj.

O broju nekretnina koje su strancima prodane preko tih tvrtki može se samo kalkulirati. Procjene se kreću od umjerenih tisuću do nevjerojatnih 40 tisuća. Prije ili kasnije većina tih nekretnina morala bi se legalizirati. Zasad nakon kupnje stranci održavaju svoju tvrtku ili je pak stavljaju u stanje mirovanja, a kada se budu željeli uknjižiti ili prenijeti nekom u svojoj obitelji, morat će pokrenuti postupak kojim će ponovno zatražiti suglasnost države.

Do tada će, kao i uvijek u takvim slučajevima, njihovi savjetnici već pronaći neku rupu u zakonu, tako da su mali izgledi da će se kaotično stanje na našem tržištu nekretnina ikad srediti.

Kupci krenuli na unutrašnju Istru

Za osnivanje nove tvrtke u kratkoj proceduri treba uložiti kunsku protuvrijednost od 2.500 eura, a nakon toga preko tvrtke se kupuje nekretnina. Iz naziva tvrtki, koje se često u nedostatku mašte uz isto ime označavaju rednim brojem, može se naslutiti da pojedini mešetari preko njih kupuju velik broj nekretnina.

Obično su to trošne kuće i stanovi koje nakon uređenja iznajmljuju ili preprodaju. Budući da se umjesto nekretnina jednostavno prodaju tvrtke, stranci tako ostvaruju zaradu koja se nigdje ne bilježi ni oporezuje.

Na njihovoj meti sve su više kamene kuće u unutrašnjosti Istre. Stranci su najprije kupovali stare kuće i stanove uz more, po mogućnosti s pogledom na pučinu, koje su kasnije preprodajom postigle najveće cijene. Kada je na obali prodano sve vrijedno, okrenuli su se unutrašnjosti.

Prema ponudama koje oglašavaju agencije, često višim od onih koje se nakon cjenkanja postižu prilikom kupoprodaje, u središnjoj Istri kamene kuće za renoviranje mogu se kupiti već za 200 eura po kvadratu.

Nakon renoviranja i neminovnog rasta, prvenstveno zbog porasta zanimanja, novi vlasnici na njima će višestruko zaraditi, pa se zbog toga sve više i okreću tom dijelu Istre. Tome je pridonijelo i sve veće zanimanje turista za središnju Istru koja, nasuprot vrevi na obali, stanovnicima velikih urbanih središta nudi toliko potreban mir.

Glas Istre, pon


search

fast search Istra
contact

Darrer d.o.o.
Aldo Negri 1
HR-52440 Porec
Croatia

Tel. +385 (0)52 453 430
Fax: +385 (0)52 423 148
info@istria-futura.com

special

Central Istria / House No. 1135
Seaview:
House (m2): 170
Land Plot (m2): 400
Price: 380.000,00 EUR

Central Istria / House No. 1177
Seaview:
House (m2): 80
Land Plot (m2): 30
Price: 69.000,00 EUR
515.000,00 HRK

Central Istria / House No. 1195
Seaview:
House (m2): 134
Land Plot (m2): 1070
Price: 100.000,00 EUR

Porec area / House No. 1203
Seaview:
House (m2): 120
Price: 380.000,00 EUR

Porec area / House No. 1211
Seaview:
House (m2): 300
Land Plot (m2): 60
Price: 69.000,00 EUR

Porec area / House No. 1227
Seaview:
House (m2): 115
Land Plot (m2): 330
Price: 169.000,00 EUR

Porec area / House No. 1229
Seaview:
House (m2): 410
Land Plot (m2): 2050
Price: 360.000,00 EUR

More