Affitto

interno dell'Istria / Casa No. 1213

localita Porec / Comerciale No. 1246

Piu

 

notizie

Istra cijenama ne zaostaje za Francuskom


Među definitivno najskupljima je južna Francuska gdje se cijene kuća penju i do 15 milijuna eura. No i hrvatski Jadran po cijenama već spada među

Piu

Nekretnine u Istri poskupljuju već 16 godina


CIJENE STANOVA I KUĆA NA POLUOTOKU OD 20 DO 30 POSTO VIŠE NEGO LANI Suprotno nekim očekivanjima o stagnaciji, a potom i padu cijena manje kvalit

Piu

The New York Times preporučuje kupnju kuća u Istri


WASHINGTON - Američki The New York Times u svom turističkom prilogu "Escapes" u petak preporučuje svojim čitateljima, koji traže kuću za odmor u

Piu

Nekretnine: Svi zahtjevi stranaca riješit će se do jeseni


Hrvatska ne ubrzava samo zahtjeve mađarskih državljana za kupnju nekretnina u Hrvatskoj nego i rješavanje zahtjeva drugih državljana EU, potvrđen

Piu

Archivo

  
Hrvatska ne ubrzava samo zahtjeve mađarskih državljana za kupnju nekretnina u Hrvatskoj nego i rješavanje zahtjeva drugih državljana EU, potvrđeno nam je iz Vladinih izvora.

Od oko 5000 starih zahtjeva, onih što su ostali godinama neobrađeni po ladicama nadležnih ministarstava, sada je oko tri tisuće obrađeno, tvrde isti izvori. Na hrpi zaostalih zahtjeva još je oko 2000 predmeta, no u Ministarstvu pravosuđa nadaju se da će za nekoliko mjeseci moći obavijestiti Vladu kako su svi zaostali predmeti riješeni.

Vlada će pak takvu informaciju proslijediti Europskoj komisiji. Ubrzavanje postupka prema državljanima EU koji se žele uključiti u hrvatsko tržište nekretnina jedan je od uvjeta da bi Hrvatska mogla započeti pregovore o poglavlju pravne stečevine EU vezanom uz slobodu kretanja kapitala.

Dva uvjeta
Još u proljeće prošle godine, Bruxelles je Hrvatskoj za početak pregovora o tom poglavlju postavio dva uvjeta. Prvi je bio da se zahtjevi stranaca za kupnju nekretnina moraju rješavati prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a drugi je uvjet bio da se izradi akcijski plan za sprječavanje pravnja novca. Vlada je nakon toga pojednostavnila zakonsku proceduru, tako da zahtjeve stranih državljana više ne odobrava Ministarstvo vanjskih poslova, nego samo Ministarstvo pravosuđa.

Temeljno je pravilo pri tom pravilo reciprociteta. S primjenom tog pravila prema Italiji i Sloveniji bilo je problema, no sada je i to riješeno te su talijanskim i slovenskim državljanima formalno otvorena vrata hrvatskog tržišta nekretnina.

Zaštita prostora
Europska unija ne zadovoljava se međutim pukom adaptacijom zakona, nego traži dokaze da se ti zakoni efikasno primjenjuju u praksi. Zato je pred Hrvatskom zadatak ne samo da riješi stare zahtjeve za kupnju nekretnina nego i da u normalnom ritmu odgovara na nove zahtjeve. Mjesečno ih pristiže od 150 do 200. Pravo stranaca na nekretnine i politički je manje tabuizirano nego prije.

Prvo, vidjelo se da stranci mogu masovno kupovati nekretnine mimo odobrenja Ministarstva (na primjer preko tvrtki osnovanih u Hrvatskoj). Drugo, polako se probija shvaćanje da je zaštita prostora veći problem od liberalizacije tržišta nekretnina, a taj segment u rukama je domaće vlasti.

Odgovor za 45 dana

Stranac koji ovih mjeseci dolazi u Hrvatsku da bi kupio kuću ili stan na odgovor ne bi smio čekati dulje od 45 dana, tvrde u Ministarstvu pravosuđa. Svaki se novi zahtjev obrađuje unutar 30 do 45 dana. Na odobrenje se čeka dulje ako nije dostavljena sva potrebna dokumentacija. Da bi se ti postupci ubrzali, Vlada je prvo skratila zakonsku proceduru, a potom je u Ministarstvu pravosuđa pojačana pravnička ekipa koja na tome radi.

Politički otpor jenjava?

Na političkoj sceni postupno splašnjava otpor prema liberalizaciji hrvatskog tržišta nekretnina. Taj otpor još ima racionalno uporište samo u jednom elementu. Ako bi stranci toliko podigli potražnju za nekretninama da bi time izazvali skok cijena na cijelom tržištu, Hrvatska bi zbog razlike u kupovnoj moći prema zemljama u EU morala inzistirati na mehanizmima zaštite. Ostali razlozi za ograničavanje pristupa tržištu za strance postupno otpadaju. Stranci kupuju nekretnine preko hrvatskih tvrtki, što im se ne može zabraniti. Pitanje je također tko ima pravo zabraniti privatnim vlasnicima da prodaju nekretnine strancima nakon što je država bez zadrški prodavala strancima najatraktivnije banke, hotele i industrijske tvrtke.

Deana Kneževi


cerca

cerca presto Istra
contato

Darrer d.o.o.
Aldo Negri 1
HR-52440 Porec
Croatia

Tel. +385 (0)52 453 430
Fax: +385 (0)52 423 148
info@istria-futura.com

speciale

interno dell'Istria / Casa No. 1135
Vista mare:
Casa (m2): 170
Area (m2): 400
Prezzo: 380.000,00 EUR

interno dell'Istria / Casa No. 1177
Vista mare:
Casa (m2): 80
Area (m2): 30
Prezzo: 69.000,00 EUR
515.000,00 HRK

interno dell'Istria / Casa No. 1195
Vista mare:
Casa (m2): 134
Area (m2): 1070
Prezzo: 100.000,00 EUR

localita Porec / Casa No. 1203
Vista mare:
Casa (m2): 120
Prezzo: 380.000,00 EUR

localita Porec / Casa No. 1211
Vista mare:
Casa (m2): 300
Area (m2): 60
Prezzo: 69.000,00 EUR

localita Porec / Casa No. 1227
Vista mare:
Casa (m2): 115
Area (m2): 330
Prezzo: 169.000,00 EUR

localita Porec / Casa No. 1229
Vista mare:
Casa (m2): 410
Area (m2): 2050
Prezzo: 360.000,00 EUR

Piu